Palatul Sonnenfeld Oradea
Speiegel Frigyes este arhitectul Palatului Sonnenfeld, o construcție în stil Art Nouveau ridicată între anii 1910 și 1913 de către Scherz Károly. Aceasta se întinde pe o suprafață totală care depășește 4000 mp, având suprafața la sol de 810 mp.
Palatul Sonnenfeld Oradea
Planifici o excursie în Oradea? Descoperă aici cele mai bune OFERTE LA CAZARE
O simplă clădire poate ascunde povești uimitoare de viață. Un exemplu ar fi întocmai povestea familiei Sonnenfeld. Adolf Sonnenfel este cel care a inițiat ideea acestei mărinimoase construcții. În urma unor mărturii făcute de Gabriel Sonnenfeld, nepotul lui Adolf, aflăm că arhitectul, a gândit un complex de clădiri din beton armat și cărămidă. Acesta fiind de proprietarul tipografiei din acele vremuri – Adolf Sonnenfeld.
Subsolul compatimentat; ventilația naturală la nivelul trotuarului; parterul împărțit în șase spații comerciale; etajul I cu o sală de peste 160 mp unde locuiau inițial familia Sonnenfeld, ca mai apoi să se transforme în Clubul Tipografilor și Clubul Tempo; etajele II și III compartimentate în șase apartamente ce erau date în chirie; „podul, parțial construit ca un al patrulea etaj, care poate fi mansardat”. Este vorba despre o fostă tipografie, casa a foști „medici, avocați, scriitori, pictori…”.
Toate această înflorire, însă, a văzut și reversul medaliei. În timpul celui de-al doilea Război Mondial bărbații familei Sonnenfeld, fiind evrei, au fost duși la Auschwitz. „Bunicul a fost trimis la falsificat de bani, iar pe tatăl meu s-au făcut experimente chirurgicale. El a fost membru al lotului de polo, avea 1,78 m înălţime. Când s-a întors de-acolo, cântărea 34 de kg…” (Gabriel Sonnenfeld). Se pare că după întoarcerea tatălui său acasă, povestea nu a luat sfâtșit, fiind astfel arestat și forțat să „doneze” tipografia statului.
Din păcate, momentan, clădirea nu mai este folosită la adevărata sa capacitate, fiind folosite doar câteva spații din întreg palatul, restul intrând în paragină. Dorința pentru putere a fost mai bine alimentată decât dorința de a îndrepta lucrurilor în bine, așa că: „Ruşii au distrus tot: colecţii de cărţi şi fotografii, diapozitive, aparatele şi laboratorul pe care tatăl meu le avea, fiind pasionat de fotografie”.
Evreiui au lăsat orădenilor amintire frumoase, în special din secolul al XX-lea. Mărturia existenței lor pe teritoriul județului Bihor este dată și de: sinagogile, cimitirele, fabricile, întreprinderile, magazine…ce odată conduceau orașul Oradea înspre dezvoltare economică, și nu numai.
Este vorba de o istorie ce ne lasă un gust amar. Însă în același timp este vorba de o istorie ce merge înainte cu același elan ce-l avea și mai demult.
Planifici o excursie în Oradea? Descoperă aici cele mai bune OFERTE LA CAZARE