Palatul Episcopal Greco-Catolic Oradea

palatul-episcopal-greco-catolic-oradea

Între anii 1903 și 1905 este ridicată o construcție în stil eclectic aflată sub numele arhitectului Kálmán Rimanóczy, și anume: Palatului Episcopal Greco-Catolic.

Palatul Episcopal Greco-Catolic Oradea

Palatul Episcopal Greco-Catolic Oradea

Planifici o excursie în Oradea? Descoperă aici cele mai bune OFERTE LA CAZARE

Așa numita Piața Mică din veacul al XVIII-lea, sau Piața Unirii din zilele noastre, este gazdă a unor importante edificii atât din trecut, cât și din timpul nostru contemporan. Între Crișul Repede și Pârâul Peța s-a format Orașul Nou, ce avea în centru întocmai Palatul Episcopal Greco-Catolic.
Printre clădirile ce armonizau acest spațiu, se numărau și: Reședința Episcopiei Romano-Catolice, pe locul actual a Primăriei Municipiului Oradea; Biserica Romano-Catolică Sf. Ladislau; Hanul Vulturul Negru; Biserica Adormirii Macii Domnului (Biserica cu Lună); Catedrala Greco-Catolică Sf. Ierarh Nicolae. A trebuit să se scurgă mai multe decenii pentru ca Piața Unirii să devină centrul orașului Oradea, și anume la mijlocul secolului al XIX-lea.

Oradea este cu siguranță un oraș unde poți întâlni monumente istorice diversificate, de o frumusețe ce parcă ne transmit valori, precum: armonia, perseverența și îndemânarea.
Elementele romantice, bizantine și detaliile ornamentale Art Nouveau, domnesc pe locul vechiului Palat al Episcopiei, împodobind astfel clădirea noului Palat ce a fost „răpită” odată de comuniști (1948) și resituită deținătorilor de drept în anul 1992. În anul 1952, cu toate că a fost confiscată de către stat, noul Palat Episcopal este dedicat studiului celor de la Școala Populară de Artă și iubitorilor de cărți, aflându-se tot aici și Biblioteca Municipiului – care devine ulterior Bibliotecă Regională.

Inaugurarea Palatului Episcopal are loc în iunie 1905, fiind sfințit de Demetriu Radu, episcopul orașului între anii 1903 – 1920 (an în care moare în urma atentatului cu bombă din Parlamentul României, 8 decembrie 1920). Demetrie Radu devine o personalitate îndrăgită în rândul bihorenilor, atribuindu-se diverse merite, precum: susținerea culturii românești, a intereselor românilor din Ungaria, participarea în mod activ la pregătirea Unirii din 1918 ș.a.

Arhitectul orădean, Rimanóczy Kálmán junior (1870-1912), și autorul palatului cu cele două nivele decorate asimetric și variate, cuprinzând elemenente de neogotic este, de asemenea, și „creatorul”: „Palatului Finanţelor Publice, 1899-1900; Primăriei, 1902-1903; Spitalului de neuropsihiatrie, 1902-1903; Bisericii Romano-Catolice Pogorârea Sfântului Duh, 1903-1905; Palatului Rimanóczy K. junior, cca. 1903 (din 1921 Reşedinţa Episcopiei Ortodoxe); Palatului Moskovits Miksa, 1904-1905; Palatului Rimanóczy K. senior, 1905; Casei Centrale de Economii din Oradea, 1906-1907; Baroului, 1908-1909; Palatului Apollo, 1912-1914.”

Se vorbește despre două variante schițate de către arhitect: una în august 1903 și una în septembrie 1903. Cea din urmă fiind și modelul după care astăzi ființează acest palat. Construcția clădirii este realizată relativ repede, în noiembrie 1903 fiind deja ridicată în roșu, urmând ca în 1904 să se lucreze la interiorul și exteriorul ei, iar în 1905 să se aplice decorațiunile artistice din interior.

Așadar, cu un interior bogat decorat „fiind amenajat în diverse stiluri istoriciste”, cu o arhitectură personalizată, parcă ruptă din basme, cu detalii de impact și cu o istorie interesantă, Palatul Episcopal Greco-Catolic este o emblemă a Oradiei în „arta de a construi și arta de a restaura”.

Adesea trecem pe lângă clădiri din diferite orașe ce spun povești frumoase, demne de luat în seamă, iar Oradea găzduiește o mulțime de astfel de monumente. Haideți așadar, să le dăm o șansă și să le privim cu alți ochi – cu ochii curiosului ce încearcă să îi pătrundă misterele cu armele cunoașterii și ale inteligenței.

Planifici o excursie în Oradea? Descoperă aici cele mai bune OFERTE LA CAZARE

Bihor.eu

info@bihor.eu