Background Image

Biserica de lemn Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil din Băile Felix

Biserica de lemn din Brusturi este acum la Baile Felix

Nouă, bihorenilor, ne este destul de cunoscută biserica de lemn din Băile Felix. Însă, dacă ne întoarcem puțin în timp vom descoperi că defapt acest edificiu este o comoară ce datează de secole.

Biserica de Lemn Baile Felix

Planifici o excursie în Băile Felix? Descoperă aici cele mai bune OFERTE LA CAZARE

Biserica de lemn Baile Felix adusa din Brusturi

În comuna Brusturi, mai exact în satul Țigăneștii de Criș, se construiește în anul 1600 Biserica de lemn Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil. La un moment dat, se intervine cu modificări și este mutată astfel „pe vatra actuală a satului din vechiul loc a bisericii”, la aproximativ 400 m depărtare.

Lăcașul este înlocuit în „Anii Domnului 1785 în luna lui mai în 4 zile sâmbătă. Meșter Toadere.” – inscripție aflată în partea superioară a portalului. În 1961 monumentul este mutat la Oradea, fiind înlocuit în Brusturi cu o biserică de zid folosită și azi de comunitate (1957).

Biserica de lemn din Brusturi este acum la Baile Felix

Un nou popas este făcut de către aceasta iar în prezent bihorenii, și nu numai, o recunosc ca fiind biserica de lemn Baile Felix, cea a cărui edificiu „se remarcă și prin sistemul de boltire. Absida altarului, decroșată, poligonală cu cinci laturi este acoperită cu o boltă elipsoidală, racordată cu pereții din răsărit printr-o semicalotă. Spațiul destinat naosului este nu este acoperit de o boltă cilindrică, așa ca de obicei ci este acoperit cu o boltă în arc frânt.”

Planifici o excursie in Baile Felix? Descoperă aici cele mai bune OFERTE LA CAZARE

Află mai multe despre biserica de lemn din Baile Felix de pe Wikipedia

Bihor.eu

info@bihor.eu